Edukacija žena iz projekta ZAŽELI

Ovaj tjedan počela je edukacija žena uposlenih preko projekta Zaželi “NOVA 50+” za Uzgajivače i prerađivače ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Edukaciju u prostoru Crvenog križa provodi POUKA iz Karlovca, dok će se praktični dio odrađivati na poljima i u staklenicima firme Sakowski d.o.o. Green Friends u Rakovcu. Ovo osposobljavanje u trajanju od 160 sati, ženama će biti upisano u radne knjižice i otvorit će im mogućnost samozapošljavanja nakon završetka projekta.

Provedba akcije “Čuvajmo ih”

U ponedjeljak je preuzeto, a tijekom tjedna su podijeljene maske i dezinfekcijska sredstva za starije korisnike Crvenog križa Dugo Selo, u sklopu projekta “Čuvajmo ih”. Ovaj projekt pokrenuo je i sredstva osigurao Hrvatski Crveni križ, a bit će proveden na područje cijele Republike Hrvatske, uz pomoć više od 130 društava Crvenog križa.

Sve starije i nemoćne osobe, korisnici zajamčene minimalne naknade dobiti će zaštitnu opremu – 30 medicinskih maski i dezinficijens, što će im pomoći u smanjenju rizika zaraze Covidom 19. U prvoj fazi osigurana su zaštitna sredstva za 23.000 starijih osoba, što će se po potrebi povećati, uz pomoć dodatnih sredstava koja se i dalje prikupljaju putem mobilne aplikacije. Na našem području zaštitna sredstva dobilo je 65 starijih osoba.

Darivanje krvi

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi održati će se dana 16.11.2020. u Crvenom križu Dugo Selo.
Akcija traje od 12:00 – 19:00 h (pauza 15,00-15,30 h).

Zalihe krvi su smanjene pa apeliramo na sve darivatelje da se akciji odazovu u što većem broju. Nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog korona virusom.

Usto, bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju, ne mogu čekati da epidemija prođe.

Kreće projekt “ČUVAJMO IH”

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je program „Čuvajmo ih“ kojim će za 23.000 starijih osoba slabijeg imovinskog stanja, osigurati zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva, a sve s ciljem smanjenja rizika zaraze koronavirusom. Iz Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa prema županijskim društvima Crvenoga križa krenula je distribucija osobne zaštitne opreme koja će tijekom studenoga i prosinca biti podijeljena korisnicima starijima od 65 godina. Pakete opremljene zaštitnim maskama i dezinficijensom dijelit će društva Crvenog križa diljem Republike Hrvatske, a podjelu ili preuzimanje paketa dogovarat će pojedinačno s korisnicima.

„Situacija u kojoj živimo teško pada svima, a posebno našim starijim sugrađanima. Mi im pomažemo već mjesecima, ulazimo u njihove domove i svjesni smo da svi zajedno moramo paziti na njih i omogućiti im kvalitetnu zaštitu. Naši bake i djedovi nerijetko razgovore završavaju pozdravom „čuvaj se“, a sada je na nama red da im kao društvo pružimo podršku i sačuvamo ih, koliko je to moguće, te im pošaljemo poruku kako su važni članovi naše zajednice koji obiluju mudrošću i životnim iskustvom od kojeg možemo učiti“, istaknuo je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Starije osobe, a posebno one koje žive u siromaštvu, iznimno su ugrožena skupina za vrijeme prirodnih katastrofa i kriza pa tako i pandemije. COVID – 19 svima nam promijenio je svakodnevicu, ali najviše ipak starijim osobama kojima je ograničen kontakt s mlađim članovima obitelji, vrtićkom djecom i školarcima, prijateljima i kolegama. Realizaciju ovoga programa podržali su Calzedonia Grupa i Međunarodni odbor Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca s ciljem osvještavanja šire zajednice o važnosti skrbi za starije i nemoćne u vremenu pandemije. Program „Čuvajmo ih“ građani mogu podržati donacijom putem priloženog 2D koda.