Humanitarna pomoć

Podjela odjeceDistribucija humanitarne pomoći u odjeći i obući teče kontinuirano i prema potrebi.
Odjeća i obuća redovno se dijeli svim zainteresiranim osobama.
Radi se isključivo o odjeći i obući doniranoj od sugrađana.

Dobra suradnja postoji i sa Patronažnom službom kojoj se prema dojavi pomaže uvijek kad se pojavi potreba. Na isti se način surađuje sa školama, pri čemu se pomaže u osiguravanju odjeće, obuće i opreme za učenike naših škola.
Posljednjih godina posebno se intenzivirala suradnja sa Centrom za socijalnu skrb Dugo Selo oko pomoći socijalno ugroženim građanima.

Socijalna samoposluga

Socijalna samoposluga 2Od svibnja 2018. pri našem Crvenom križu djeluje Socijalna samoposluga „Košarica svjetlosti“, pokrenuta uz financijsku pomoć HEP-a. Iako je ta pomoć, uz pojedine financijske donacije omogućila početak rada samoposluge, kroz godinu je priljev donacija u nju bio vrlo slab. Bez vanjske donacije opskrba potrebitih bi bila vrlo slaba. Najviše donacija pristiže uglavnom uz vjerske blagdane (Uskrs i Božić), te se podjela vrši vezano uz taj period u godini. Organizirano prikupljanje provodi se uz naše redovne akcije u listopadu i prosincu „Solidarnost na djelu“ i „Vaš dar za pravu stvar“.

FEAD II – pomoć u hrani i higijeni

FEAD IIOd srpnja 2018. g počeo se na području cijele RH provoditi FEAD II projekt pomoći u hrani i higijeni socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima. Kako se na našem širem području iz istog izvora provodi i projekt pod nadležnošću Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, nije dozvoljeno da iste obitelji dobiju pomoć temeljem oba projekta. Stoga smo kroz nekoliko radnih sastanaka dogovorili koje obitelji će tko pokrivati. GDCK Dugo Selo na osnovu ovog dogovora kroz 2019.g je pokrivao 511 osoba.
Tijekom 2018. g temeljem FEAD-a zaprimljeno je i podijeljeno 435 paketa hrane ukupne vrijednosti 54.377,21 kn. Tijekom 2018. g bila je samo jedna podjela paketa hrane iz projekta.

Temeljem FEAD-a zaprimljeno je i podijeljeno u 2019. g 1.619 paketa hrane i 798 paketa higijene ukupne vrijednosti 159.376,oo kn. Također je podijeljeno 900 kg mandarina.
Drugi FEAD II projekt odnosio se na podjelu školskog pribora i opreme. Projekt se provodio u suradnji sa HCK, te GDCK Karlovac. Kroz projekt su podijeljena 92 kompleta za učenike svih naših osnovnih škola.

U tijeku je prijava na novi natječaj za FEAD III projekt kako bi nastavili pružati pomoć u hrani i higijeni, te školskom priboru i opremi za socijalno ugrožene obitelji i pojedince.

Projekt “Iste mogućnosti”

Iste mogucnostiPreko Crvenog križa Dugo Selo provodi se projekt „Iste mogućnosti“ čiji se dio odnosi na pomoć u hrani za novorođenu djecu koji godinama financira općina Brckovljani, dok tako nabavljenu hranu distribuira Patronažna služba. U sklopu ovog projekta, zahvaljujući dodatnim sredstvima Županije u 2018. g podijeljeno je 16 paketa pelena i potrepština za bebe, ali i određene količine odjeće i opreme za bebe.
Kroz ovaj projekt dodatno je podijeljeno u 2018. g  i 148 paketa slatkiša i igračaka za djecu (uz dječje pakete prikupljene u akciji prikupljanja Dječjeg vrtića Dugo Selo i 39 paketića Baptisitčke crkve Dugo Selo), te 55 paketa higijene za učenike za „Školu u prirodi“.

U 2019. g podjeljeno je 140 paketa slatkiša i igračaka za djecu, te 44 paketa higijene za učenike za „Školu u prirodi“.
Kao dio ovog projekta, povodom blagdana Sv. Nikole održala se priredba sa podjelom poklona za djecu naših korisnika, uz nastup djece o.š. Ivan Benković.

Akcije prikupljanja pomoći

Solidarnost na djeluTradicionalna jesenska akcija “Solidarnost na djelu” provodi se svake godine sredinom listopada. 2019.g u akciji obilaska naselja je bilo uključeno 75 djece iz četiriju osnovnih škola, tako da je u konačnici prikupljeno 7.442,90 kn. Odaziv građana je uvijek vrlo dobar, mada je veći broj građana direktno donirao hranu i higijenu.

Svake godine uključujemo se u sabirnu akciju „Dan narcisa“.  U provođenju akcije Dan narcisa svake godine nam pomažu članice Gradske udruge umirovljenika Dugo Selo i SUH-a Dugo Selo, Klub mladih Crvenog križa, te se prikupljenim sredstvima pomaže borbi protiv raka dojke.