Podjela priznanja darivateljima krvi sa područja grada Dugog Sela

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koji se obilježava 25. listopada, Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo u dugoselskoj Gradskoj vijećnici uručilo je prigodne zahvalnice za 10 dobrovoljnih darivatelja krvi s područja Grada Dugo za okrugli, jubilarni broj davanja.

„Zbog epidemiološke situacije u Dugom Selu i našim općinama imamo samo prigodne predaje priznanja kako bismo obilježili Dan darivatelja krvi. Ove godine na području Dugog Sela imamo 10 darivatelja/ica krvi koji su tzv.jubilarci odnosno s okruglim brojem davanja“, pojasnila je ravnateljica Gordana Kocaj uputivši riječi zahvale.

Ksenija Golić i Smiljana Drame Pekera dale su krv 35 puta što je ekvivalent muškom darivanju od 50 puta. Priznanje za 50 darivanja dobili su Božo Dokuš, Zdenko Eranović, Davor Miljanović, Siniša Orešić, Goran Tepeš, Josip Špernjak, Vahidin Velagić dok je Duško Agić krv dao 65 puta što je ujedno i njegovo završno darivanje.

On je krv prvi puta dao 1971. godine, kad je bio u vojsci. Darivao je krv s prekidima, ovisilo je i o njegovom zdravlju. No nastavio je s nesebičnim činom, potaknut između ostalog, i zdravstvenim stanjem svog djeteta. „Poručio bih da krv da tko god može. Toplina i dobrota, nema tu nekog posebnog osjećaja, nešto vas veže, to saznanje da ćete nekome pomoći. Nitko ne zna što ga čeka, život je takav da se treba pomoći koliko god može“, rekao je Duško Agić.

Darivateljima je njihov dan čestitao i gradonačelnik Nenad Panian.

„U današnja vremena čestitati ljudima koji daruju svoju krv je iznimna čast. Zahvaljujem se svima koji svaki dan misle na druge ljude. Krv je esencija života svakog čovjeka i njeno davanje je ono što čini humanost, mir i dobro na ovom planetu. Nadamo se da će nastaviti i privući druge da to čine“, rekao je gradonačelnik Panian zaželjevši svima puno zdravlja.

Inače, ukupan broj aktivnih darivatelja GDCK-a Dugo Selo u zadnjih pet godina je 961. Od početka ove godine do rujna ostvareno je 11 akcija, pristupilo je njih 822, a prikupljeno je 636 doza. Po prvi puta krv je darivalo njih 14.

Izvor: https://www.dugoselska-kronika.hr